Spreeuw

Sturnus vulgaris
Spreeuw (Sturnus vulgaris) op tak
Home / Doelsoorten / Spreeuw

De spreeuw is een opvallende zangvogel die bekendstaat om zijn schitterende, metaalglanzende verenkleed en zijn spectaculaire zwermgedrag. Spreeuwen zijn sociale vogels die zich vaak in grote groepen verplaatsen en gezamenlijk slapen. Door veranderingen in landgebruik en de afname van geschikte nest- en voedselgebieden neemt hun aantal echter af. Een combinatie van nestgelegenheid, voldoende insectenrijke graslanden en schuilplekken is essentieel om deze soort te behouden.

Verblijfplaats en voortplanting
Spreeuwen broeden in boomholtes, nestkasten en soms in openingen onder dakpannen of goten. Van nature nestelen ze in oude bomen waarin holtes zijn ontstaan, maar door het verdwijnen van deze bomen worden nestkasten steeds belangrijker. Om spreeuwen te helpen, kunnen nestkasten worden opgehangen op een hoogte van 2 tot 5 meter, bij voorkeur niet in de volle zon en beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste naar het noordoosten gericht worden, omdat de wind in Nederland vaak uit het zuidwesten komt. Hoewel spreeuwen geen koloniebroeders zijn, broeden ze wel graag in elkaars nabijheid. Daarom kunnen meerdere nestkasten met enige afstand tot elkaar worden geplaatst.

Voedsel
Spreeuwen zijn alleseters, maar hun dieet bestaat voornamelijk uit insecten en insectenlarven die ze in graslanden vinden. Ze eten ook regenwormen en, later in het jaar, bessen en fruit. Voor voldoende voedsel is het belangrijk dat er binnen 500 meter van de broedlocatie kortbegroeide graslanden aanwezig zijn. Begrazing of maaien bevordert de toegankelijkheid van insecten. Spreeuwen foerageren ook graag in boomgaarden, waar ze fruit eten. Het planten van inheemse fruitbomen en besdragende struiken kan helpen om de voedselvoorziening in de herfst en winter op peil te houden.

Veiligheid

Spreeuwen zijn kwetsbaar voor predatie door roofvogels zoals de torenvalk, sperwer, buizerd en smelleken. Om hen te beschermen, is het belangrijk dat er voldoende schuilplekken aanwezig zijn. Struiken, bomen en holtes in oude bomen bieden spreeuwen de mogelijkheid om zich te verstoppen. In stedelijke gebieden kunnen spreeuwen gebruikmaken van beschutte plekken zoals klimopbegroeide muren en dichtbegroeide tuinen.

Verbinding

Voor een optimale leefomgeving moeten broedplaatsen en voedselgebieden goed met elkaar verbonden zijn. Spreeuwen hebben een voorkeur voor open landschappen met een mozaïek van graslanden, bomen en bebouwing. De aanwezigheid van diverse habitattypes binnen hun leefgebied zorgt ervoor dat ze eenvoudig kunnen wisselen tussen nestplaatsen, foerageergebieden en schuilplekken.

Nestkast richtlijnen van de Spreeuw. Orientatie: N-NO-O Afmetingen: 16x16x30 cm (lxbxh) met een invliegopening van 45mm in diamter Afstand en aantallen: cluster van 5 kasten op 2-5 meter hoog van de grond
Richtlijnen nestkasten van de Spreeuw

Checklist leefgebied

""

Verblijfplaats en voortplanting

Boomholtes of nestkasten (in clusters van 2-5) op 2-5 meter hoogte, beschut tegen zon en wind, met invliegopening naar het noordoosten.
""

Voedsel

Kortbegroeide graslanden voor insecten en hun larven, aangevuld met fruitbomen en besdragende struiken.
""

Veiligheid

Dichte struiken met stekels en bomen.
""

Verbinding

Nestgelegenheid en voedselbronnen binnen 500 meter, met een afwisseling van graslanden, bomen en struiken.

Voedselplanten voor de spreeuw Wilde lijsterbes (sorbus aucuparia), Krentenboompje (Amelanchier lamarckii), Gelderse roos (Viburnum oculus), Wilde appel (Malus sylvestris), Bosaardbei (Fragaria vesca) en Gewone vlier (Sambucus nigra)

Natuurinclusieve maatregelen voor de Spreeuw

Icoon bomen

Bomen

Icoon vaste planten

Vaste planten

Icoon behoud en aanplant van (fruit)bomen

Behoud en aanplant van (fruit)bomen

Icoon verblijfplaatsen en nestkasten

Verblijfplaatsen en nestkasten

Icoon zoomvegetatie

Zoomvegetatie

Icoon heggen en hagen

Heggen en struweelhagen

Icoon heesters

Struweel

Icoon bloemrijk en kruidenrijk grasland

Bloemrijk en kruidenrijk grasland