Habitatwensen
Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos of gemengd bos, maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos. Mits er voldoende voedsel beschikbaar is, komen ze ook in bebouwd gebied. Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos (naaldbomen ouder dan 20 jaar en loofbomen ouder dan 40 jaar), omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is. Eekhoorns houden niet van zon, maar juist van schaduwrijke plekken. Natuurlijke vijanden zijn de vos, roofvogels en boommarters. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit boomzaden, zoals eikels, noten, dennenappels en kegels van naaldbomen. Ook eten ze afhankelijk van het jaargetijde knoppen, bladeren, bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.
Veiligheid en verbinding
In de bebouwde omgeving zijn verbindingen van essentieel belang, tussen parken kan een afstand van maximaal 2 kilometer worden overbrugd, en 4 kilometer tussen parken met bosgebieden buiten de bebouwde omgeving. De verbindingen bestaan uit bosstroken met ondergroei van minimaal 10 meter breed of bomen lanen waarvan de boomkronen elkaar aanraken. Met een maximale onderbreking van 100 meter. Leefgebied dat groot genoeg is voor een gezonde deelpopulatie bestaat uit minimaal 20 hectare aan bosachtige omgeving, waarvan 10 hectare met voedselbomen en – struiken.
Verblijfplaats en voortplanting
Eekhoorns komen veel voor in bossen, maar parken en stedelijker gebied met veel bomen bieden ook een geschikt leefgebied. Eekhoorns zitten graag in hoge en oude bomen waar ze goed verstopt zitten en een nest in kunnen maken. Eekhoorn houden niet van zon, maar meer van schaduwrijke plekken.
Tijdens de voortplantingsperiode bouwt het vrouwtje een nest waarin de jongen worden geboren. Zo’n nest kan bestaan uit een met takken gevlochten nest in een boom, in boomholen of in nestkasten.
Om eekhoorns te helpen met de voortplanting of een verblijfplaats kan een speciale eekhoorn nestkast worden opgehangen, dit moet op minimaal 3 meter hoog worden opgehangen op een rustige plek met de opening gericht op het noorden of oosten. Wanneer een eekhoorn de nestkast accepteert, zal ze deze volstoppen met takken en mos.