Boomvalken broeden in bossen, parken en ook in hoogspanningsmasten. Zij maken zelf geen nest, maar gebruiken oude nesten van kraaien, eksters en zelfs kunstnesten. Ze jagen graag in open en halfopen landschap, zoals heidenvelden, boerenland of duinen. Het is een trekvogel die in de winter overwintert in Afrika.
Boomvalken jagen op kleine zangvogels, zoals zwaluwen, kwikstaarten, spreeuwen, vinkachtigen en leeuweriken. Maar vooral veel op libellen en andere vliegende insecten. Het zijn razendsnelle jagers die zelfs gierzwaluwen te pakken kunnen krijgen.
Boomvalken hebben het moeilijk, nesten mislukken vaak door de predatie van haviken, Het aantal prooidieren gaat achteruit en het aanbod van nesten neemt af. De kuikens en juveniele boomvalken moeten oppassen voor bijna alle roofvogels. Om boomvalken te helpen is het noodzakelijk om de biodiversiteit van libellen en vogels hoog te houden in open landschappen.
Checklist leefgebied
Verblijfplaats en voortplanting
Broeden in bossen, parken, hoogspanningsmasten op oude kraaiennesten.
Voedsel
Kleine zangvogels en libellen.
Veiligheid
Rust en beschutting van bomen en struiken.
Verbinding
Bossen en stadsparken met open landschap zoals heide en weilanden in de buurt.