Boomvalk

Falco subbuteo
Home / Doelsoorten / Boomvalk

Habitatwensen

Boomvalken broeden in bossen, parken en ook in hoogspanningsmasten. Zij maken zelf geen nest, maar gebruiken oude nesten van kraaien, eksters en zelfs kunstnesten. Ze jagen graag in open en halfopen landschap, zoals heidenvelden, boerenland of duinen. Het is een trekvogel die in de winter overwintert in Afrika.

Boomvalken jagen op kleine zangvogels, zoals zwaluwen, kwikstaarten, spreeuwen, vinkachtigen en leeuweriken. Maar vooral veel op libellen en andere vliegende insecten. Het zijn razendsnelle jagers die zelfs gierzwaluwen te pakken kunnen krijgen.

Boomvalken hebben het moeilijk, nesten mislukken vaak door de predatie van haviken, Het aantal prooidieren gaat achteruit en het aanbod van nesten neemt af. De kuikens en juveniele boomvalken moeten oppassen voor bijna alle roofvogels. Om boomvalken te helpen is het noodzakelijk om de biodiversiteit van libellen en vogels hoog te houden in open landschappen.

Checklist leefgebied

""

Verblijfplaats en voortplanting

Broeden in bossen, parken, hoogspanningsmasten op oude kraaiennesten.
""

Voedsel 

Kleine zangvogels en libellen.
""

Veiligheid

Rust en beschutting van bomen en struiken.

Verbinding

Bossen en stadsparken met open landschap zoals heide en weilanden in de buurt.

Natuurinclusieve maatregelen voor de Boomvalk

Icoon behoud of aanplant bomen, 1e orde grootte

Behoud of aanplant bomen 1e ordegrootte

Icoon natuurvriendelijke poel, vijver en amfibieënpoel

Amfibieënpoel

Icoon bloemrijk en kruidenrijk grasland

Bloemrijk en kruidenrijk grasland